Sisämaan tietäjien kesä saaristossa

Tällä kertaa kirjoittajan nakki napsahti meille, eli Tiinalle ja Kaisalle, kahdelle Benkun nuoriso-ohjaajalle. Me päädyimme hakemaan Benkkuun töihin viime talvena täysin sokkona, tietämättä mihin hakuhetkellä oltiin edes hakemassa. Mutta hakeminen kannatti! Meillä molemmilla on alaan liittyvää koulutusta, joka ohjasi ja sai meidät hakemaan tätä nuoriso-ohjaajan työtehtävää. Tiina opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmassa ja valmistuu ensi keväänä liikunnanohjaajaksi. Kaisa opiskelee Itä-Suomen yliopistossa erityispedagogiikkaa ja valmistuu ensi keväänä erityisopettajaksi. Näemme nuoriso-ohjaajan työn arvokkaana tulevaisuutta ajatellen ja olemmekin saaneet suuren määrän uusia kokemuksia ja oppeja niin tulevaisuuden ammatteihin kuin elämäänkin.

Vuosi 2020 kesä nuoriso-ohjaajat Sakke, Kaisa, Tiina, Susu ja Ville

Meidän lisäksi samoissa hommissa on häärinyt kolme muutakin huippu tyyppiä! Jokainen meistä on tuonut työyhteisöön oman panoksensa ja osaamisensa, olemmehan jokainen eri alan opiskelijoita, joten näkemyksiä, osaamista ja persoonaa on porukassa paljon. Joukkomme koostuu luonto-ohjaajasta, yhteisöpedagogista, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajasta, liikunnanohjaajasta sekä erityisopettajasta – aikamoinen jengi, jossa hommat saatiin paremmin kuin hyvin tehtyä! Meidän työnkuva on sisältänyt nuorten ohjaamista, työtehtävissä opastamista, elämänopetusten antamista, tukemista ja auttamista. Välillä meidän piti myös huolehtia siitä, että nuoret pitävät riittävästi taukoja ja juovat vettä, koska muuten liian mieluisat työtehtävät ja kuuma keli olisivat voineet olla petollinen yhdistelmä! Meillä oli kaksi erilaista, ainutlaatuista ja huikeaa nuorten porukkaa, joille saimme toimia ohjaajina kesän aikana. Molemmat ryhmät opettivat meille vähintään saman verran kuin mitä me opetimme heille.”Meidän paratiisi”, kaksi sanaa, jotka jäivät mieleen helmikuussa pidetystä työhaastattelusta. Työpaikan varmistumisen hetkellä kumpikaan ei ollut täysin varma minkälaiseen ympäristöön tulemme päätymään ja sisämaassa lapsuuden ja nuoruuden viettäneinä kesä saaristossa kuulosti eksoottiselta. Täällä Benkussa asutaan samassa paikassa, missä tehdään töitä, mikä on samalla hyvä asia, mutta samalla vaatii tietynlaista asennetta ja persoonaa, että täällä viihtyy. Sisävessoja ei ole, lähimpään kauppaan on matkaa kymmenen kilometriä ja nukkuminen tapahtuu useamman hengen mökeissä kerrossängyissä. Joillekin tämä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta meitä alun perin Itä-Suomesta ja Hämeestä tulevia ”maalaistyttöjä” nämä asiat eivät ole sen koommin hetkauttaneet. Benkusta on kesän aikana muodostunut se paratiisi, josta jo työhaastattelussa mainittiin ja jonne palaaminen vapaiden jälkeen tuntuu kuin tulisi kotiin.


Benkku on tarjonnut puitteet täydelliselle kesälle ja kesätyölle. On ollut mahtavaa päästä työskentelemään läheisiksi ja hyviksi ystäviksi muodostuneiden ihmisten kanssa, joiden kanssa on myös kiva viettää aikaa työpäivien jälkeenkin. Välillä olemme lähteneet tutkimaan saarta ja sen lähiympäristöä melomalla, suppailemalla, veneilemällä ja kävelemällä – toisina päivinä taas olemme ottaneet auton alle ja lähteneet tutkimaan läheltä löytyviä kohteita, esimerkiksi Hankoa ja Tammisaarta. Täällä työkaverit ovat hyvin ymmärtäväisiä, jos joskus rankan työpäivän jälkeen haluaa pitää niin sanottua omaa aikaa. Tiina suuntaa usein työpäivien jälkeen joko kuntosalille, pyöräilemään tai juoksemaan, Kaisa taas pistää musiikit päälle kuulokkeista ja suuntaa kävelemään, nikkaroimaan tai katsoo leffoja. Näin kesän lopussa yhdessä kesää ja työtä pohtiessa keskusteluissa nousee ilmoille toistuvasti se, kuinka ainutlaatuinen mahdollisuus tämä on ollut. Kymmenen viikkoa saaressa on mennyt kuin hujauksessa ja voimmekin aidosti käsi sydämellä sanoa, että tämä on ollut paras kesätyö ikinä. Näin opiskelijoina olemme olleet erityisen kiitollisia meidän keittiölle ja ammattitaitoisille kokeille, jotka ovat loihtineet maistuvia ruokia päivästä toiseen koko kesän ajan. Kiitos kaikille, ketkä olitte osana tätä kesää. Benkulla tulee aina olemaan erityinen paikka meidän sydämissä <3